Renovera badrum på egen hand?

När du vill renovera ditt badrum upptäcker du mycket snabbt att det är en dyr historia. En renovering utan någon speciell ombyggnad hamnar lätt på 100 000 kronor eller mer. Det kan vara frestande att göra jobbet själv, men du bör nog tänka dig för många gånger innan du ger dig på detta, även om du tycker dig vara ganska händig.

Försäkringsskydd

Fuktskador i badrum har kostat försäkringsbolagen mycket pengar under åren, och sedan flera år tillbaka krävs det att badrum byggs och renoveras av personer med GKV-behörighet. GKV står i detta fall för Golvbranschens Våtrums Kontroll. De som arbetar med våtrum måste ha gjort en godkänd examen för att få denna GKV-behörighet. Det som händer om du gör jobbet själv är att försäkringsbolag kan (och gör ofta) neka till ersättning för skador i våtrum som orsakas av olika typer av läckage, om det skulle uppstå. På ett företag som arbetar med våtrum måste i sig inte alla ha GKV-behörighet, men någon på företaget, till exempel en verkmästare, måste ha det. Denne bär då ansvaret för hur arbetet har utförts.

El-behörighet

Grundprincipen för elarbeten är att du måste ha behörighet för att göra det. Förvisso finns undantag för enklare saker som byta en stickpropp, men det undantaget täcker inte ny eldragning i ett våtrum. Nu är dessutom badrummet ett extra farligt ställe ur elsynpunkt på grund av vätan, så det är verkligen vettigt att kräva att den som gör jobbet kan alla bestämmelser.

Eget arbete enligt överenskommelse

Nu finns det ändå en hel del arbeten som du kan göra själv utan att komma i klammeri med försäkringsbolag och annat. Ett exempel kan vara att montera bort allt befintligt sanitetsporslin, knacka ner kakel på väggar, ta bort våtrumsmattor och så vidare. När du tar in offerter kan du oftast komma överens om sådant, och därmed få ner priset. Om du tror dig kunna köpa material billigare än hantverkarna kan det också vara en möjlighet till att få ett billigare pris.